Rewia smaków na Facebooku

Muszelki cebulowe ze szpinakiem

     Bardzo apetycznie wyglądająca przystawka. Warstwy cebuli faszerowane nadzieniem ze szpinaku i ricotty. Te małe pyszności urzekły mnie przede wszystkim wyglądem, chociaż w smaku są naprawdę rewelacyjne (rozeszły się w kilka minut więc wiem co mówię). Są bardzo proste w wykonaniu dlatego idealnie sprawdzą się jako danie dla niezapowiedzianych gości.

 

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 200 s ser ricotta
  • 100 g startego żółtego sera
  • garść płatków migdałowych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 20 g masła

 

Cebule obrać i przekroić wzdłuż na pół. Gotować w wodzie kilka minut, aż warstwy zaczną się oddzielać. Czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak i dusić pod przykryciem. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Szpinak przełożyć do miski i wymieszać z ricottą i 50 g startego żółtego sera. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Cebule odcedzić i ostrożnie rozdzielić poszczególne warstwy. Na każdy płatek cebuli wyłożyć łyżeczkę farszu i uformować muszelkę. Formę do pieczenia wysmarować masłem i ułożyć w niej muszle cebulowe. Posypać bułką tartą, migdałami i pozostałym startym serem. Na koniec dodać kilka płatków masła. Zapiekać ok. 15-20 min. Podawać ciepłe.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl