Muszelki cebulowe ze szpinakiem
Bardzo apetycznie wyglądająca przystawka. Warstwy cebuli faszerowane nadzieniem ze szpinaku i ricotty. Te małe pyszności urzekły mnie przede wszystkim wyglądem, chociaż w smaku są naprawdę rewelacyjne (rozeszły się w kilka minut więc wiem co mówię). Są bardzo proste w wykonaniu dlatego idealnie sprawdzą się jako danie dla niezapowiedzianych gości.
Składniki:
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 200 g mrożonego szpinaku
- 200 s ser ricotta
- 100 g startego żółtego sera
- garść płatków migdałowych
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 20 g masła
Cebule obrać i przekroić wzdłuż na pół. Gotować w wodzie kilka minut, aż warstwy zaczną się oddzielać. Czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak i dusić pod przykryciem. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Szpinak przełożyć do miski i wymieszać z ricottą i 50 g startego żółtego sera. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Cebule odcedzić i ostrożnie rozdzielić poszczególne warstwy. Na każdy płatek cebuli wyłożyć łyżeczkę farszu i uformować muszelkę. Formę do pieczenia wysmarować masłem i ułożyć w niej muszle cebulowe. Posypać bułką tartą, migdałami i pozostałym startym serem. Na koniec dodać kilka płatków masła. Zapiekać ok. 15-20 min. Podawać ciepłe.
Smacznego!!!