Kurczak z orzechami nerkowca

     Kompozycja orientalnych smaków rodem z Chin. Subtelne połączenie kurczaka, imbiru i masła orzechowego zachwyci wszystkich poszukujących nowych wyzwań w kuchni.

 

Składniki:

  • 800 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • lekko ubite białko
  • 2 łyżki białego wina
  • 2 cebule
  • 100 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • puszka pędów bambusa
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół łyżeczki imbiru w proszku
  • olej

Sos:

  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 łyzki sosu sojowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • garść prażonych orzechów nerkowca

 

W misce wymieszać mąkę, sól, białko i wino. Włożyć pokrojonego na kawałki kurczaka i odstawić.

 

Przygotować sos. W rondelku wymieszać bulion, sos sojowy i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i gotować, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec dodać orzechy i masło orzechowe.

 

Kurczaka obsmażyć ze wszystkich stron, a następnie osuszyć na papierowym ręczniku.

 

Na patelni (lub w woku) rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć pokrojoną na małe kawałki marchewkę, seler i imbir przez ok. 5 min. Ciągle mieszając dodawać pozostałe pokrojone warzywa i smażyć, aż będą miękkie. Na koniec włożyć kurczaka. Wlać sos i wymieszać. Podawać na gorąco z makaronem.

 

Smacznego!!!


Komentarze
Dodaj komentarz
mmm wygląda bardzo smacznie ja tez często robię dania szybkie i nieskomplikowane :) ale ja chyba bardziej z lenistwa :)Takiego kurczaczka chętnie bym zjadła ostatnio mięsko u mnie rzadko gości gdyż mąż go nie jada Pozdrawiam :))))
Zrobiłam;) Trochę roboty było, ale jak najbardziej opłacało się;)! Danie nie do opisania, zaskakujące oryginalnym i wyjątkowym smakiem oraz nietuzinkowym wyglądem! Jak ktoś chce zrobić swoją potrawą mega wrażenie i zebrać plusy to jak najbardziej polecam;P Moj narzeczony już chce powtórkę;P pozdrawiam
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl