Jabłecznik z dżemem jagodowym i likierem migdałowym
Bardzo prosty sposób na zagospodarowanie jabłek, czyli przepis na szybki i apetyczny jabłecznik. Ciasto jest wyjątkowo puszyste i mocno cytrynowe. Dżem połączony z likierem migdałowym tworzą całkiem zgrany duet i dobrze współgrają z nieco kwaskowatymi jabłkami. Gorąco polecam.
Ciasto ucierane:
- 250 g masła
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 jaja
- 350 g mąki
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
Wierzch:
- 150 g dżemu jagodowego
- 3 łyżki likieru migdałowego (amaretto)
- ok. 1,5 kg małych jabłek
- 50 g cukru pudru
Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (do momentu, aż cukier się rozpuści). Dodać sól, skórkę cytrynową i sok. Wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Przesiać i na zmianę z mlekiem porcjami dodawać do masy jajecznej.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Prostokątną blachę (25x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wyrównać powierzchnię.
Dżem wymieszać z amaretto. Jabłka umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek równomiernie ułożyć na cieście (wgłębieniem do góry). Wgłębienia po gniazdach nasiennych napełnić mieszanką dżemu i likieru. Placek piec ok. 30-40 min, wyjąć z pieca i ostudzić . Na koniec posypać cukrem pudrem i podawać.
Smacznego!!!