Jabłecznik z dżemem jagodowym i likierem migdałowym

 

     Bardzo prosty sposób na zagospodarowanie jabłek, czyli przepis na szybki i apetyczny  jabłecznik. Ciasto jest wyjątkowo puszyste i mocno cytrynowe. Dżem  połączony z likierem migdałowym tworzą całkiem zgrany duet i dobrze współgrają z nieco kwaskowatymi jabłkami. Gorąco polecam.

 

Ciasto ucierane:

  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 jaja
  • 350 g mąki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka

Wierzch:

  • 150 g  dżemu jagodowego
  • 3 łyżki likieru migdałowego (amaretto)
  • ok. 1,5 kg małych jabłek
  • 50 g  cukru pudru

 

Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (do momentu, aż cukier się rozpuści). Dodać sól, skórkę cytrynową i sok. Wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Przesiać i na zmianę z mlekiem porcjami dodawać do masy jajecznej.

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Prostokątną blachę (25x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wyrównać powierzchnię.

 

Dżem wymieszać z amaretto. Jabłka umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek równomiernie ułożyć na cieście (wgłębieniem do góry). Wgłębienia po gniazdach nasiennych napełnić mieszanką dżemu i likieru. Placek piec ok. 30-40 min, wyjąć z pieca i ostudzić . Na koniec posypać cukrem pudrem i podawać.

 

Smacznego!!!


Komentarze
Dodaj komentarz
bardzo efektowny :)
Wygląda uroczo z tymi czerwonymi środkami :)
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl