Czekoladowy murzynek z wiśniami i migdałami

     Pomimo ostatnich upałów na dworze proponuję podnieść jeszcze nieco temperaturę w domu i przygotować to naprawdę pyszne, wilgotne ciasto o nieco korzennej nucie. Niestety wymaga pieczenia, ale musicie uwierzyć, że naprawdę warto. Murzynek jest soczysty dzięki dużej zawartości wiśni, dlatego nie oszczędzajcie z ich ilością.

 

Składniki:

  • 8 jaj
  • ½ szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • ½ szkl. kefiru lub maślanki
  • 170 g mąki
  • 3-4 łyżeczki kakao
  • 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 50 g startych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoiczek wiśni (najlepiej z kompotu)
  • ½ szkl. śmietanki kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g migdałów w płatkach

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C z termoobiegiem.

 

Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ubijając dodawać po jednym jajku. Na koniec wlać kefir i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać kakao, przyprawę korzenną i starte migdały. Sypkie składniki powoli dodawać do masy jajecznej, mieszając co jakiś czas. Wiśnie odsączyć z kompotu i posypać mąką (aby podczas pieczenia nie opadły na dno ciasta). Wsypać do ciasta i delikatnie zamieszać. Prostokątną formę do ciasta o wymiarach 25x35 wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec ok. 35-40 min. Najlepiej w trakcie pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe.

 

W międzyczasie przygotować polewę czekoladową. Zagotować śmietankę kremówkę. Dodać połamaną gorzka czekoladę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Gotowe ciasto obficie polać polewą i posypać uprażonymi wcześniej płatkami migdałów.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl