Czekoladowy murzynek z wiśniami i migdałami
Pomimo ostatnich upałów na dworze proponuję podnieść jeszcze nieco temperaturę w domu i przygotować to naprawdę pyszne, wilgotne ciasto o nieco korzennej nucie. Niestety wymaga pieczenia, ale musicie uwierzyć, że naprawdę warto. Murzynek jest soczysty dzięki dużej zawartości wiśni, dlatego nie oszczędzajcie z ich ilością.
Składniki:
- 8 jaj
- ½ szkl. cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 100 g masła
- ½ szkl. kefiru lub maślanki
- 170 g mąki
- 3-4 łyżeczki kakao
- 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 50 g startych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- słoiczek wiśni (najlepiej z kompotu)
- ½ szkl. śmietanki kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g migdałów w płatkach
Piekarnik rozgrzać do 180°C z termoobiegiem.
Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ubijając dodawać po jednym jajku. Na koniec wlać kefir i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać kakao, przyprawę korzenną i starte migdały. Sypkie składniki powoli dodawać do masy jajecznej, mieszając co jakiś czas. Wiśnie odsączyć z kompotu i posypać mąką (aby podczas pieczenia nie opadły na dno ciasta). Wsypać do ciasta i delikatnie zamieszać. Prostokątną formę do ciasta o wymiarach 25x35 wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec ok. 35-40 min. Najlepiej w trakcie pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe.
W międzyczasie przygotować polewę czekoladową. Zagotować śmietankę kremówkę. Dodać połamaną gorzka czekoladę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Gotowe ciasto obficie polać polewą i posypać uprażonymi wcześniej płatkami migdałów.
Smacznego!!!