Ciasto jabłkowe z galaretką i bitą śmietaną
Tym razem zapraszam na wypróbowanie trochę innej wersji jabłecznika. W tym wydaniu masę jabłkową gotuje się z galaretką cytrynową i chłodzi w lodówce. Ciasto składa się z trzech części, z których każda ma istotny wpływ na smak całego ciasta. Połączenie nieco kwaskowatej masy jabłkowej ze słodką, lekko kokosową masą śmietankową na pewno zachwyci wszystkich smakoszy.
Ciasto:
- 100 g masła
- ½ szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka pasty waniliowej*
Masa śmietankowa:
- 330 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 50 g wiórków kokosowych
Przygotować spód ciasta. Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodawać pojedynczo jajka cały czas mieszając. Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Całość przelać do tortownicy posmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą (ok. 26 cm). Piec ok. 25 min. w temp. 180°C.
W międzyczasie przygotować masę jabłkową. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do rondla i gotować chwilę, aż nieco zmiękną. Dodać cukier wanilinowy i pastę waniliową. Wymieszać i jeszcze chwilę poddusić. Na koniec wsypać galaretkę cytrynową i gotować jeszcze 2-3 min. Masę odstawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Powoli dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Złożyć ciasto. Na spód przełożyć masę jabłkową a na wierzch masę śmietanową. Posypać wiórkami kokosowymi i dobrze schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!