Ciasto jabłkowe z galaretką i bitą śmietaną

     Tym razem zapraszam na wypróbowanie trochę innej wersji jabłecznika. W tym wydaniu masę jabłkową gotuje się z galaretką cytrynową i chłodzi w lodówce. Ciasto składa się z trzech części, z których każda ma istotny wpływ na smak całego ciasta. Połączenie nieco kwaskowatej masy jabłkowej ze słodką, lekko kokosową masą śmietankową na pewno zachwyci wszystkich smakoszy.

 

Ciasto:

  • 100 g masła
  •  ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżka pasty waniliowej*

 

Masa śmietankowa:

  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 50 g wiórków kokosowych

 

Przygotować spód ciasta. Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodawać pojedynczo jajka cały czas mieszając. Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Całość przelać do tortownicy posmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą (ok. 26 cm). Piec ok. 25 min. w temp. 180°C.

 

W międzyczasie przygotować masę jabłkową. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do rondla i gotować chwilę, aż nieco zmiękną. Dodać cukier wanilinowy i pastę waniliową. Wymieszać i jeszcze chwilę poddusić. Na koniec wsypać galaretkę cytrynową i gotować jeszcze 2-3 min. Masę odstawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki.

 

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Powoli dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać.

 

Złożyć ciasto. Na spód przełożyć masę jabłkową a na wierzch masę śmietanową. Posypać wiórkami kokosowymi i dobrze schłodzić w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

 

 


Komentarze
bardzo apetyczne:)
Pychota, wygląda super, robię tak samo, tylko bez wiórek, ostatnio wypróbowałam śmietanę z lidla-Pilos, bardzo szybko się ubija.
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl