Rewia smaków na Facebooku

Miodownik

     Jedno z najlepszych ciast jakie jadłam (powiem nie będąc skromna). Słodycz przełamana jest tu kwaskowatym dżemem z porzeczki. Krem idealnie pasuje do kruchego ciasta miodowego. A wszystko spaja delikatna polewa kakaowa i wiórki kokosowe.

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g cukru (2/3 szklanki)
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka

Krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 op. budyniu śmietankowego
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii*
  • ½ szklanki cukru
  • 150 g masła
  • Kieliszek likieru amaretto

Polewa czekoladowa:

  • 6 łyżek mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • Dżem z czarnej porzeczki
  • Woda z cytryną do nasączenia
  • Wiórki kokosowe

 

Przygotować 2 formy do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Papier do pieczenia przyciąć tak aby wypełnił dna form.

 

Przygotować stolnicę. Przesiać mąkę z sodą. Dodać cukier, pokrojone na kawałki zimne masło, jajka i miód. Wszystkie składniki ciasta dokładnie połączyć. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia i umieścić w formie. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180° i piec ok. 10 min.

 

W międzyczasie przygotować krem. Część mleka wymieszać z budyniami a resztę  zagotować z cukrem i pastą waniliową. Wlać budyń i mieszać aż zgęstnieje. Przykryć z wierzchu folią i ostudzić.

Masło zmiksować z likierem amaretto i po łyżce dodawać ostudzony budyń, cały czas mieszając.

 

Składniki polewy dodać do rondla i mieszać aż się połączą.

 

Upieczone płaty ciasta nasączyć mieszanką wody z cytryną. Na dolnej warstwie ciasta rozsmarować dżem porzeczkowy. Wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugim płatem ciasta. Na koniec polać obficie polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

 

*pastę waniliową można zastąpić ekstraktem lub cukrem wanilinowym.

 

Smacznego!!!


Komentarze
miodownik <3 poproszę kawałek! uwielbiam to ciasto!
u mnie na blogu dzisiaj podobne połączenie smaków :) i zgadzam się, ciasto miodowe jest przepyszne :) zapraszam do mnie! planeta-smaku.blogspot.com
Pyszny.... muszę zrobić :)!
Rewelacyjne smaki, wygląda bardzo smakowicie ! Pozdrawiam :)
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl