Miodownik
Jedno z najlepszych ciast jakie jadłam (powiem nie będąc skromna). Słodycz przełamana jest tu kwaskowatym dżemem z porzeczki. Krem idealnie pasuje do kruchego ciasta miodowego. A wszystko spaja delikatna polewa kakaowa i wiórki kokosowe.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g cukru (2/3 szklanki)
- 15 dag masła
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
Krem budyniowy:
- 3 szklanki mleka
- 2 op. budyniu śmietankowego
- 2 łyżeczki pasty z wanilii*
- ½ szklanki cukru
- 150 g masła
- Kieliszek likieru amaretto
Polewa czekoladowa:
- 6 łyżek mleka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
Dodatkowo:
- Dżem z czarnej porzeczki
- Woda z cytryną do nasączenia
- Wiórki kokosowe
Przygotować 2 formy do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Papier do pieczenia przyciąć tak aby wypełnił dna form.
Przygotować stolnicę. Przesiać mąkę z sodą. Dodać cukier, pokrojone na kawałki zimne masło, jajka i miód. Wszystkie składniki ciasta dokładnie połączyć. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia i umieścić w formie. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180° i piec ok. 10 min.
W międzyczasie przygotować krem. Część mleka wymieszać z budyniami a resztę zagotować z cukrem i pastą waniliową. Wlać budyń i mieszać aż zgęstnieje. Przykryć z wierzchu folią i ostudzić.
Masło zmiksować z likierem amaretto i po łyżce dodawać ostudzony budyń, cały czas mieszając.
Składniki polewy dodać do rondla i mieszać aż się połączą.
Upieczone płaty ciasta nasączyć mieszanką wody z cytryną. Na dolnej warstwie ciasta rozsmarować dżem porzeczkowy. Wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugim płatem ciasta. Na koniec polać obficie polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
*pastę waniliową można zastąpić ekstraktem lub cukrem wanilinowym.
Smacznego!!!