Frykadelki z serem feta

     Tym razem proponuję danie z kuchni greckiej. Mięsne kotleciki nadziewane serem typu feta. Ponieważ w oryginalnym przepisie było mięso jagnięce, a ja nie przepadam za smakiem jagnięciny, zastąpiłam je mieszanką mięsa wołowo-wieprzowego. Kotlety są naprawdę dobre, zwłaszcza w zestawieniu z chrupiącymi, pieczonymi warzywami z nutą cytrynową.

 

Składniki na ok. 16 frykadelków:

  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 10 dag sera feta (najlepiej w kostkach)
  • czerstwa bułka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki mleka
  • olej do smażenia

 

Bułkę namoczyć w ciepłym mleku. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Zmielone mięso przełożyć do garnka. Dodać podsmażoną cebule i czosnek, odciśniętą bułkę i jajko. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i oregano. Dokładnie wymieszać. Uformować ok. 16 małych placuszków. Na każdym ułożyć po 2 kostki sera i utoczyć frykadelki. Smażyć ok. 6 min. Podawać np. z pieczonymi warzywami*.

  *przepis pojawi się już niedługo;)

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl