Rolada z indyka
Pożywna rolada z mięsa indyczego z farszem porowo-pieczarkowym. Taki pomysł na nieco bardziej wyszukany obiad. Całemu daniu trzeba poświęcić trochę czasu, ale zapewniam, że jest tego warte. U mnie rozeszła się bez dodatków, ale z powodzeniem może stanowić element dania. Proponuje serować ją z kluskami śląskimi, oczywiście obficie polanymi sosem. Jeśli lubicie eksperymentować sos można utworzyć na bazie pieczarek, tez będzie pyszny.
Składniki:
- 200 g pieczarek
- 300 g pora
- 1 kg indyka (duży filet)
- cebula
- średnia marchewka
- 50 g selera
- sól, pieprz
- ½ szkl. białego wina
- 500 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki mąki
- Oliwa + masło do smażenia
Cebulę posiekać. Marchewkę obrać i pokroić na małe kawałki razem z selerem. Por drobno posiekać. Pieczarki pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i masła. Dodać połowę cebuli i chwilę podsmażyć. Następnie dodać 200 g pokrojonego pora i dusić 2 min. Na koniec wsypać pieczarki i dusić jeszcze ok. 5 min. Farsz doprawić sola i pieprzem.
Filet z indyka przeciąć na pół, nie docinając do końca, tak aby utworzył jeden duży płat mięsa. Aby zwiększyć jeszcze jego rozmiar rozbić go dodatkowo tłuczkiem do mięsa. Filet przyprawić solą i pieprzem z obu stron. Na 2/3 powierzchni filetu rozłożyć nadzienie z pora. Zwinąć roladę, dokładnie dociskając farsz. Gotową roladę obwiązać bawełnianym sznurkiem, aby dodatkowo ją zabezpieczyć.
Na patelni rozpuścić łyżkę oliwy i masła i podsmażyć roladę ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz.
Przygotować sos. Na patelnię, której używaliśmy do podsmażania rolady, wsypać pozostałą część cebuli, dodać marchewkę, seler i resztę pora. Składniki podsmażyć chwilę, a następnie podlać winem. Po wyparowaniu wina wlać 1/3 bulionu i zagotować. Przełożyć do naczynia żaroodpornego a na wierzchu ułożyć roladę z indyka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 30 min pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i zapiekać jeszcze 10-15 min.
Po wyjęciu z piekarnika roladę przełożyć na deskę, aby chwilę „odpoczęła”. Składniki na sos przelać do garnuszka. Mąkę rozpuścić z części bulionu i dodać do sosu. Gdy zgęstnieje wlać resztę bulionu. Sos można zmiksować, aby uzyskać gładką konsystencję. Przyprawić solą i pieprzem. Roladę pokroić na 2 cm kawałki i polać sosem.
Smacznego!!!