Sernik z wiśniami
Zapraszam na pierwszy sernik na stronie. Padło na klasyczne ciasto w wariancie z soczystymi owocami, polane czekoladą i obsypane prażonymi migdałami. Serniki mają to do siebie, że ciężko nad nimi zapanować i niestety często opadają po upieczeniu. W tym przypadku jednak udało się uzyskać prawie równe ciasto. Zachęcam do wypróbowania bo naprawdę warto:)
Kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 100 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 g kakao
Masa serowa:
- 3 jajka
- 100 cukru
- 1 kg półtłustego sera
- 1 op. budyniu waniliowego
- 200 ml śmietany kremówki
- 400 g wiśni (z kompotu)
Dekoracja:
- kilka wiśni
- 2 łyżki migdałów w płatków
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
- wiórki czekoladowe
Przygotować kruche ciasto. Na blat przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, kakao i wymieszać. Zrobić wgłębienie, do którego wbić jaja i zamieszać. Dodać pokrojone zimne masło i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej tortownicy ( śr. ok. 26 cm), wyklejając dno i brzeg.
Przygotować masę serową. Wiśnie odcedzić. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Wymieszać ze zmielonym serem i proszkiem budyniowym. Na koniec dodać ubitą śmietankę kremówkę i wiśnie, wcześniej obtoczone w mące. Masę serową wyłożyć na ciasto i wygładzić. Sernik piec ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku aby ostygł.
Płatki migdałów uprażyć. Czekoladę rozpuścić w mleku nad kąpielą wodną i udekorować ciasto, robiąc na wierzchu cienką kratkę. Obsypać prażonymi migdałami, wiórkami czekolady i odłożonymi wiśniami.
Smacznego!!!