Tarta cytrynowa z bezą

     Kolejna słodka propozycja. Tarta na kruchym spodzie z nadzieniem cytrynowym i bezą. Do przygotowania wypieku zainspirował mnie mój kolega Kamil, który podobnie jak ja jest zapalonym kucharzem. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nieco nie zmodyfikowała przepisu. Tak więc proponuje wam moją wersję kruchej tarty z nadzieniem cytrynowym. Mam nadzieje, że przypadnie wam do gustu.

 

Ciasto:

  • 220 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • aromat cytrynowy

 

Masa cytrynowa:

  • 4 jajka
  • 70 g masła
  • 110 g cukru
  • 50 g mąki
  • skórka i sok z 2 cytryn

 

Beza:

  • 2 białka
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Przygotować ciasto. Na blat przesiać mąkę. Dodać zimne masło, żółtka, zimną wodę i kilka kropel aromatu. Składniki połączyć i zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min. Przygotować formę do pieczenia tarty. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem i podpiekać w temperaturze 180°C przez 15 min.

 

Przygotować nadzienie. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuścić i powoli dolewać do masy jajecznej, cały czas miksując. Dodać skórkę i sok z cytryny a na koniec mąkę. Składniki dokładnie wymieszać. Nadzienie wylać na podpieczony spód i piec jeszcze 15 min.

 

W międzyczasie przygotować bezę. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem i mąka ziemniaczaną. Wyłożyć na tartę przed końcem pieczenia aby beza nieco się przyrumieniła.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl