Rodzynkowiec
Miękkie ciasto biszkoptowe przełożone czekoladowym kremem budyniowym, polane sosem czekoladowym, z dużą ilością rodzynek. Całość tworzy niebanalne połączenie. Być może nadmiernie zachwycam się tą fuzją słodkich smaków, ale jak dotąd moje kubki smakowe nie kosztowały takiej wersji ciasta. Nie jest to może propozycja dla osób, które za smakiem rodzynek nie przepadają. Chociaż świadomość, że owe bakalie były uprzednio moczone w alkoholu, a później wmieszane do sosu czekoladowego, może skłonić do zmiany zdania na ich temat. Szczerze polecam.
Biszkopt:
- 250 g mąki
- 3 łyżeczki kakao
- 8 jaj
- 160 g cukru
- 2 łyżeczki proszku o pieczenia
Krem czekoladowy:
- 2 szklanki mleka
- 125 g masła
- 1 op. budyniu waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
- kieliszek wódki
Sos czekoladowy:
- 200 g rodzynek
- 100 czekolady mlecznej
- 125 g masła
- ½ szklanki wódki
Dodatkowo:
- 250 ml zaparzonej herbaty
- Sok z ½ cytryny
- dżem z czarnej porzeczki
- 4 łyżki wódki
- bułka tarta
Piekarnik nagrzać do 180°C z termoobiegiem. Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x40 cm posmarować masłem i podsypać bułką tartą.
Przygotować biszkopt. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszać sypkie składniki do masy jajecznej. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec ok. 25-30 min.
Czas na czekoladowy krem. Pół szklanki mleka odlać i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę zagotować z cukrem i szybkim ruchem wlać budyń. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w 2 łyżkach mleka i ostudzić. Masło utrzeć na puszysty krem. Dodać wódkę i czekoladę. Na koniec powoli wmiksować po łyżce ostudzonego budyniu.
Sos czekoladowy. Rodzynki zalać alkoholem i odstawić (najlepiej na całą noc). Czekoladę i masło rozpuścić. Dodać osączone rodzynki, chwilę pogotować. Odstawić do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.
Zaparzyć herbatę i wymieszać ją z sokiem z cytryny i wódką.
Złożyć ciasto. Ostudzony biszkopt przeciąć na pół i obficie skropić przygotowanym naparem herbacianym. Na dolnej warstwie rozsmarować słoiczek dżemu porzeczkowego, a na nim połowę kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować resztą kremu i polać zgęstniałym już sosem czekoladowym. Schłodzić w lodówce i podawać.
Smacznego!!!