Ciasto z cukinią
Tak, cukinia może być składnikiem ciast. Wyjątkowo miękkie ciasto o wyczuwalnej nucie orzechowej z dodatkiem cukinii i cynamonu. Do ciasta świetnie pasuje masa z kremowego serka i czekolada.
Składniki:
- 400 g cukinii
- 4 jajka
- 150 g cukru
- cukier waniliowy
- 100 ml oliwy
- 100 g orzechów włoskich
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
Krem:
- 150 g serka kremowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- tabliczka gorzkiej czekolady
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Kwadratową blaszkę posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo oliwę i połowę mąki. Wmieszać pokrojone orzechy. Cukinię umyć i zetrzeć (ze skórką) na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć wodę i wmieszać do ciasta. Dodać resztę mąki i wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej blachy i piec ok. 40- 50 min.
Po ostygnięciu ciasto posmarować kremowym serkiem wymieszanym z cukrem i śmietanką. Wierzch ozdobić rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Smacznego!!!