Pulpety nadziewane pieczarkami i szpinakiem
Pomysł na dosyć oryginale zestawienie smaków. Każdy dobrze zna typowe kotlety mielone podawane na obiad z ziemniakami, ale dlaczego by nieco nie odświeżyć tego dania? Pomysł na potrawę wpadł mi do głowy podczas przeglądania zapasów w lodówce, a że bardzo lubię pieczarki i szpinak postanowiłam trochę poeksperymentować z ich udziałem. Wyszło naprawdę nieźle i przy tym dość wykwitnie więc obiad tym razem nie był typowy. Polecam z sosem grzybowym.
Pulpety:
- 250 g mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego
- 3 kromki suchego chleba
- 1 cebula
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 12 średnich pieczarek
- bułka tarta
- olej i masło do smażenia
Nadzienie szpinakowe:
- 200 g szpinaku (może być mrożony)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- łyżeczka masła
Sos grzybowy:
- garść suszonych grzybów
- łyżka mąki
- łyżka masła
- 125 mi soku jabłkowego
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
Chleb zamoczyć w wodzie i odcedzić. Trzony pieczarek poodrywać i drobno posiekać. Podsmażyć razem z poszatkowaną cebulą na oleju z masłem. Do mięsa mielonego dodać chleb, pieczarki z cebulą, jajko i resztę przypraw. Dokładnie wymieszać na jednolita masę.
Na patelni rozgrzać masło. Dodać szpinak, posiekane ząbki czosnku i wymieszać. Nadzienie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Kapelusze pieczarek wypełnić nadzieniem szpinakowym i oblepić mięsem mielonym. Pulpety obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju z dodatkiem masła.
Suszone grzyby zmiksować na proszek i zagotować w 200 ml wody. Przecedzić wywar i dodać do zasmażki uzyskanej z połączenia mąki i masła. Dodać sok jabłkowy i przyprawy. Zagotować i przecedzić aby w sosie nie zostały żadne grudki. Na koniec wmieszać śmietanę i można podawać.
Smacznego!!!