Szarlotka na kruchym spodzie
Przepis na dobrze znany wszystkim placek z jabłkami. Pyszna i łatwa zarazem szarlotka do wykonania w kilku wersjach. Decyzja o spożytkowaniu kruchego ciasta należy do nas. Można całość ciasta przeznaczyć na spód a na wierzchu rozłożyć ubitą pianę z białek. Szarlotka będzie jeszcze lepiej smakowała, jeśli jedną szklankę mąki zastąpimy szklanką zmielonych orzechów włoskich.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 20 dag masła
- ½ szklanki cukru
- 3 żółtka
Nadzienie:
- 1 kg kwaskowatych jabłek
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka cynamonu
Piana:
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 białka
Przygotować kruchy spód. Masło posiekać z mąką, dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść na jednolita masę. Z uformowanego ciasta 2/3 włożyć do lodówki na godzinę, a resztę do zamrażalnika.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier i cukier waniliowy, cynamon oraz kaszę manną.
Schłodzonym ciastem z lodówki wylepić dno tortownicy (o średnicy ok. 26 cm) lub prostokątnej foremki. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, aby się lekko podpiekło. Gdy nabierze złotego koloru, rozłożyć na nim nadzienie jabłkowe.
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno i rozłożyć na nadzieniu. Na koniec wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce wprost na pianę. Rozłożyć wiórki ciasta równomiernie po powierzchni szarlotki. Całość wstawić do piekarnika i piec ok. 35-40 min. Aby wierzch się zanadto nie przypiekł, w połowie pieczenia ciasto można przykryć folią aluminiową.
Smacznego!!!