Szarlotka na kruchym spodzie

     Przepis na dobrze znany wszystkim placek z jabłkami. Pyszna i łatwa zarazem szarlotka do wykonania w kilku wersjach. Decyzja o spożytkowaniu kruchego ciasta należy do nas. Można całość ciasta przeznaczyć na spód a na wierzchu rozłożyć ubitą pianę z białek. Szarlotka będzie jeszcze lepiej smakowała, jeśli jedną szklankę mąki zastąpimy szklanką zmielonych orzechów włoskich.

 

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • ½ szklanki cukru
  • 3 żółtka

Nadzienie:

  • 1 kg kwaskowatych jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Piana:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 białka

 

Przygotować kruchy spód. Masło posiekać z mąką, dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść na jednolita masę. Z uformowanego ciasta 2/3 włożyć do lodówki na godzinę, a resztę do zamrażalnika.

 

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier i cukier waniliowy, cynamon oraz kaszę manną.

 

Schłodzonym ciastem z lodówki wylepić dno tortownicy (o średnicy ok. 26 cm) lub prostokątnej foremki. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, aby się lekko podpiekło. Gdy nabierze złotego koloru, rozłożyć na nim nadzienie jabłkowe.

 

Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno i rozłożyć na nadzieniu. Na koniec wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce wprost na pianę. Rozłożyć wiórki ciasta równomiernie po powierzchni szarlotki. Całość wstawić do piekarnika i piec ok. 35-40 min. Aby wierzch się zanadto nie przypiekł, w połowie pieczenia ciasto można przykryć folią aluminiową.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl