Tarta z salami i brokułami

     Słona tarta z salami, brokułem i porem, z dodatkiem włoskich ziół. Odrobina chili sprawia, że danie jest nieco pikantniejsze, chociaż i tak główny wątek smakowy stanowi tu wyraziste w smaku salami. Nadzienie można dowolnie zmieniać. Potrawa z ewidentną włoską nutą. Apetyczna na ciepło i jeszcze lepsza na zimno.

 

Kruche ciasto:

  • 125 g mąki
  • 70 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Farsz:

  • 3 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 cebula
  • mały por
  • kilka plastrów salami
  • mały brokuł
  • sól, pieprz
  • szczypta chili
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżeczka masła
  • oliwa

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Przygotować formę do pieczenia tart.

 

Cebulę podsmażyć na oliwię z masłem. Dodać pokrojonego pora i salami. Smażyć chwilę. Brokuły obgotować w niesolonej wodzie*, odcedzić i pokroić. Jajka ubić z mlekiem i przyprawami. Dodać podsmażone warzywa z salami i brokuły.

 

Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać szczyptę soli i zimne masło, Mąkę utrzeć z masłem palcami, dodać jajko i zagnieść. Wstawić do lodówki na 15 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ciasto ponakłuwać widelcem i obciążyć np. fasolą, aby nie wyrosło. Piec ok. 10 min. Wyjąć podpieczony spód, wysypać fasole i podpiekać jeszcze 5 min. Po tym czasie przelać na ciasto farsz
z salami i zapiekać ok. 20 min (aż wierzch się przyrumieni i zetnie).

 

*wody nie trzeba solić ponieważ farsz i tak będzie doprawiony przyprawami

 

Smacznego!!!


Komentarze
Zrobiłam już nawet drugi raz tą tartę tak mi posmakowała ;) Ciasto francuskie co prawda kupiłam z lenistwa, za to zrobienie całej reszty zajeło mi dosłownie chwile;)Połączenie smaków po prostu rewelacyjne;)!pozdrawiam!
Dziś będę robić :)
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl