Tarta gruszkowa

     Słodka tarta na kruchym spodzie, z nadzieniem budyniowym i gruszkami w aromatycznym syropie cytrynowo-migdałowym. Klasyczny francuski deser w nieco rozbudowanej wersji z likierem amaretto.

 

Ciasto:

  • 125 g mąki
  • 70 g zimnego masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Krem:

  • 3 szklanki mleka
  • aromat waniliowy
  • 100 mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 70 g masła
  • 100 g tartych migdałów

Dodatkowo:

  • 4 gruszki
  • skórka z połowy cytryny
  • 100 ml likieru amaretto
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml wody

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

 

Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zimne masło i wszystko posiekać, aby składniki się połączyły. Dodać zimną wodę i szybko wyrobić ciasto, aż powstanie jednolita masą. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 15 min. Po tym czasie ciasto wyłożyć do blaszki na tartę i podpiekać ok. 15 min.

 

Czas na krem. Gruszki umyć, obrać i przekroić na pół. Do rondla wlać wodę, cukier, likier, dodać skórę cytrynową i na koniec gruszki. Gotować na małym ogniu ok. 30 min, aż owoce zmiękną i nabiorą apetycznego wyglądu. Po tym czasie zdjąć rondel z ognia a gruszki zostawić do przestygnięcia w syropie.

 

Przygotować krem. Zagotować mleko z aromatem waniliowym. W misce ubić jajka z cukrem. Powoli dodawać ciepłe mleko. Postawić na kuchence i mieszać chwilę, aż masa zgęstnieje. Po ostygnięciu utrzeć masę z masłem, mąką i migdałami.

 

Gotowy krem wlać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki gruszki. Całość posypać cukrem i piec w piekarniku ok. 20-30 min.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl