Ciastka francuskie z nadzieniem budyniowym i różą

     Ciasto francuskie samo w sobie jest zachwycające. Nadzienie budyniowe i konfitura z róży dodatkowo wzmacniają ten smak.

 

Masa:

  • 75 ml mleka
  • 15 g mąki
  • 30 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • konfitura z róży

Dodatkowo:

  • opakowanie ciasta francuskiego

 

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i pokroić na kwadraty o bokach ok. 6 cm.

Przygotować budyń. W rondelku zagotować mleko. Jajko wymieszać z cukrami i mąką. Wlać do gotującego się mleka i dobrze wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Na przygotowany kwadrat z ciasta francuskiego położyć łyżeczkę budyniu i odrobinę konfitury z róży. Na przeciwległe rogi ciasta skleić a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem.

Ciastka piec w temp. 180° przez ok. 15 minut. Po wystudzeniu można udekorować lukrem*.

 

*aby przygotować lukier wystarczy utrzeć 50 g cukru pudru z 1 łyżką wody.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl