Rolada serowa
Smakowita przystawka na jeden kęs. Serowa rolada z nadzieniem z pieczarek i szynki. Największy problem może tu stanowić żółty ser, dlatego należy zwracać uwagę na jego gatunek. Najlepiej wybierać twarde sery, aby po podgrzaniu tworzyły plastyczną masę łatwą do rolowania.
Składniki:
- 200 g twardego żółtego sera
- 5 pieczarek
- 1 cebula
- pietruszka
- plasterek szynki
- sól, pieprz
- łyżeczka masła
- łyżka oliwy
Zagotować wodę w garnku i odstawić z ognia. Wrzucić ser aby zmiękł na tyle by można było go formować. Podsmażyć na oliwie poszatkowaną szalotkę. Dodać pokrojoną szynkę i pieczarki. Podsmażyć przez chwilę, dodać pokrojoną pietruszkę i odstawić. Ostudzony farsz wymieszać z masłem. Ser rozwałkować. Na wierzch wyłożyć farsz i rozprowadzić. Zwinąć roladę i włożyć na chwilę do zamrażalnika aby wszystko nieco stwardniało. Gotową roladę serową można serwować np. z sosem czosnkowo-koperkowym.
Smacznego !!!