Rolada schabowa ze śliwkami

     Soczysta rolada z mięsa wieprzowego, ze śliwkami i winem. Aby danie było ostrzejsze warto dodać pokrojoną papryczkę chili lub czosnek. Doskonała na ciepło z chrupiącymi, pieczonymi ziemniakami lub na zimno jako składnik kanapki. Danie sycące, typowe na zimowe obiady. Zapach goździków wprowadza świąteczny nastrój.

 

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 20 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • ½ szklanki wina czerwonego
  • 2 goździki
  • papryczka chili
  • sól, pieprz
  • olej i masło

 

Śliwki umyć. Wino zagotować z goździkami i odstawić. Wrzucić śliwki i odstawić na 30 min.

 

Mięso opłukać i osuszyć. Naciąć wzdłuż, nie rozcinając do końca. Schab rozłożyć, tak aby powstał szeroki płat. Powidła wymieszać z pokrojoną chili. Płat schabu dobrze natrzeć solą i pieprzem, a następnie posmarować powidłami. Pośrodku mięsa ułożyć namoczone wcześniej połowę śliwkek. Mięso zrolować jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladę związać nicią i obsmażyć na oleju z masłem. Następnie mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, wlewając wino, w którym moczyły się śliwki i dodając odrobinę masła. Piec godzinę w temperaturze 180°C, co jakich czas polewając roladę sosem z pieczenia. Po 30 min do sosu wrzucić resztę śliwek.

 

Po upieczeniu mięso pokroić w plastry i podawać polane sosem* z pieczonymi ziemniakami .

 

*aby przygotować sos wystarczy zmiksować jego składniki (wcześniej należy wyjąć goździki).

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl