Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem
Piersi z kurczaka nadziewane farszem ze szpinaku, fety i gałki muszkatołowej. Farsz jest bardzo delikatny. Jeżeli pragniemy otzrymać go w nieco bardziej kremowej konsystencji warto dodać więcej fety kosztem soli. Nie bójmy się też czosnku...w tym daniu jest konieczny.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 50 g mrożonego szpinaku
- łyżka sera feta
- szczypta gałki muszkatołowej
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
- 2 łyżki masła
Pierś kurczaka przeciąć ostrym nożem tak aby utworzyć kieszonkę. Przesmażyć na łyżce oliwy i masła. Pierś wyjąć na talerz. Na drugiej patelni przesmażyć szpinak z czosnkiem na maśle. Dodać ser feta i doprawić gałką, solą oraz pieprzem. Przygotowanym szpinakiem faszerować pierś, spinając wykałaczkami aby farsz nie wyleciał. Poddusić chwilę (3-4 min) na patelni pod przykryciem, odczekać aż nieco ostygnie i podawać.
Smacznego!!!