Rewia smaków na Facebooku

Piersi z kurczaka w sosie z kaparów

     Ciekawe zestawienie słonych i kwaśnych kaparów z klasycznym kurczakiem. Idealnie współgra z pieczonymi ziemiankami z cebulą. Danie pochodzi z kuchni włoskiej.

 

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • mąka
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • 50 ml białego wina
  • słoiczek kaparów
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka cukru
  • pół pęczka pietruszki

 

Filety z kurczaka podzielić na kilka części i rozbić tłuczkiem aby były cienkie. Doprawić solą i pieprzem. Obficie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej patelni z masłem i oliwą przez ok. 3 minuty z każdej ze stron. Kurczaka przenieść na talerz a na patelni po smażeniu zrobić sos*. Wlać wino, sok z cytryny, kapary a na koniec wsypać pokrojona pietruszkę. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.

Gotowe filety polać sosem z kaparów i podawać z pieczonym z cebulą ziemniaczkami.

 

*sos zostanie lekko zagęszczony mąką pozostałą na patelni podczas smażenia filetów. Aby był bardziej gęsty wystarczy dosypać łyżeczkę mąki przed wlaniem wina.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl