Nadziewana cukinia
Cukinia faszerowana nadzieniem z pieczarek i kiełbasy, z dodatkiem ostrej papryczki chili. Danie jest naprawdę sycące więc z powodzeniem może być serwowane jako propozycja obiadowa.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- ½ papryczki chili
- 2 parówki
- 2 kabanosy
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- ser żółty
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć zostawiając 0,5 cm miąższu od skórki. Cebulę posiekać i podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać pokrojone w kostkę parówki oraz kabanosy. Smażyć chwilę aż się przyrumienią a następnie dodać pokrojone pieczarki, chilli oraz cukinie. Smażyć tak długo aby nadmiar płynu odparował. Doprawić solą, pieprzem i pokrojoną natką. Przygotowane cukinie posypać odrobiną soli i pieprzu a następnie wypełnić farszem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przez 15 min. Pod koniec cukinie posypać tartym żółtym serem i zapiekać aż do jego rozpuszczenia. Gotowe danie przybrać natką pietruszki.
Smacznego!!!