Fale Dunaju
Zachwycające dwukolorowe ciasto, kuszące soczystymi wiśniami i pysznym, aksamitnym kremem. Przepis trochę zmodyfikowany bo zawiera kefir i likier amaretto, który nadaje specyficzny smak masie. Warte zapamiętania na dłużej…
Ciasto:
- 6 jaj
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki kefiru
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- wiśnie (najlepiej z kompotu)
Krem budyniowy:
- budyń waniliowy
- 1 łyżka cukru
- 2 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki likieru amaretto
- polewa czekoladowa* lub kakao
Masło utrzeć z cukrem, dodać kefir i jajka miksując cały czas. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy delikatnie mieszając. Ciasto nie powinno być ani za gęste ani za rzadkie. Odlać 1/3 ciasta, dodać 2 łyżki kakao i delikatnie zamieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać jasne ciasto a potem ciemne. Posypać obficie wiśniami, wciskając je nieco w ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) przez 25-30 min.
Przygotować masę budyniową. Budyń zagotować z mleka, cukru i proszku budyniowego (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Utrzeć masło na puszystą masę, dodać likier i po łyżce ostudzonego budyniu. Należy pamiętać aby masa miała gładką konsystencję.
Wierzch upieczonego ciasta smarujemy kremem budyniowym, ozdabiamy wedle uznania kakao lub polewą czekoladową (druga opcja jest zdecydowanie lepsza). Najlepiej smakuje po lekkim schłodzeniu w lodówce.
*Do zrobienia polewy potrzebne bedą: 3 łyżki masła, 6 łyżek mleka, 3 łyżki cukru pudru i 3 łyżki kakao
Smacznego!!!