Ciasto z toffi

     Propozycja na szybkie i łatwe ciasto serowo-czekoladowe. Dodatek polewy toffi
i migdałów dobrze współgra z całością.

 

Masa serowa:

  • 200 g białego sera
  • cukier waniliowy
  • 25 g cukru

Ciasto:

  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 100 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów włoskich

Polewa toffi:

  • 50 g masła
  • 1 łyżka mleka
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • orzechy lub migdały do przybrania

 

Formę o wymiarach 20X20 cm posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ser zmielić i dokładnie utrzeć z 25 g cukru i cukrem waniliowym. Masę odstawić.

 

Przygotować ciasto. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. W rondelku rozpuścić masło i wymieszać z kakao, aż masa będzie gładka. Wlać do masy jajecznej i wymieszać. Dosypać przesianą mąkę wymieszana z proszkiem oraz posiekane orzechy. Dokładnie wymieszać. Połowę ciasta wlać do przygotowanej foremki. Ostrożnie rozsmarować masę serową i przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec ok. 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 

Aby przygotować polewę toffi, należy rozpuścić masło w łyżce mleka. Następnie dosypać cukier i kakao, wymieszać.

 

Na ostudzonym cieście rozsmarować przygotowaną polewę toffi, przybrać wedle uznania i pozostawić, aż polewa stężeje. Pokroić na kawałki i podawać.

 

Smacznego!!!

 

 


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl