Przekładaniec mięsno-szpinakowy w cieście francuskim

 

     Ciekawa propozycja na obiad. Farsz z mięsa mielonego z boczkiem i szpinakiem otoczony lekkim i chrupiącym ciastem francuskim (z jajeczną niespodzianką w środku). Dosyć efektowne danie, a przy tym bardzo smaczne. Polecam!

 

Farsz:

  • 500 g mieszanego mięsa mielonego (wieprzowe i wołowe)
  • 50 g boczku
  • 50 g szynki gotowanej
  • 250 g szpinaku (może być mrożony)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

Dodatkowo:

  • 1 duże op. ciasta francuskiego
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 1 jajko

 

Mięso przełożyć do miski. Szynkę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Pokrojony boczek podsmażyć chwilę i wrzucić do mięsa. Na patelni rozgrzać olej. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowaną cebulę. Chwilę podsmażyć, aż się lekko zrumienią. Dodać szpinak i smażyć ok. 5 min. Przełożyć na sitko i odcisnąć nadmiar wody. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podłużną foremkę (tzw. keksówkę) wysmarować masłem.

Dno i boki wyłożyć ciastem francuskim, nadmiar odciąć. Wyłożyć część farszu mięsnego. Ułożyć ugotowane na twardo jaja i przykryć resztą farszu. Wierzch nakryć resztą ciasta francuskiego. Naciąć nożem, aby para wodna miała gdzie ujść i posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do rozgrzanego do 200 oC piekarnika na ok. 50 min. Po wyjęciu ciasto na godzinę odstawić w chłodniejsze miejsce.

 

Smacznego!!!

 


Komentarze
Wow, niezłe połączenie! Wygląda na prawdę bardzo oryginalnie!
Ale wspaniałe połączenie:)
Obrazek użytkownika monika
Cieszę się, że smakowało:)
Chętnie skorzystam z Twojego przepisu na przekładańca! wygląda to bardzo apetycznie :)
Przelicznik kulinarny








 

 

Czas na ciasto francuskie

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl