Przekładaniec mięsno-szpinakowy w cieście francuskim
Ciekawa propozycja na obiad. Farsz z mięsa mielonego z boczkiem i szpinakiem otoczony lekkim i chrupiącym ciastem francuskim (z jajeczną niespodzianką w środku). Dosyć efektowne danie, a przy tym bardzo smaczne. Polecam!
Farsz:
- 500 g mieszanego mięsa mielonego (wieprzowe i wołowe)
- 50 g boczku
- 50 g szynki gotowanej
- 250 g szpinaku (może być mrożony)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
- olej
Dodatkowo:
- 1 duże op. ciasta francuskiego
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 1 jajko
Mięso przełożyć do miski. Szynkę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Pokrojony boczek podsmażyć chwilę i wrzucić do mięsa. Na patelni rozgrzać olej. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowaną cebulę. Chwilę podsmażyć, aż się lekko zrumienią. Dodać szpinak i smażyć ok. 5 min. Przełożyć na sitko i odcisnąć nadmiar wody. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podłużną foremkę (tzw. keksówkę) wysmarować masłem.
Dno i boki wyłożyć ciastem francuskim, nadmiar odciąć. Wyłożyć część farszu mięsnego. Ułożyć ugotowane na twardo jaja i przykryć resztą farszu. Wierzch nakryć resztą ciasta francuskiego. Naciąć nożem, aby para wodna miała gdzie ujść i posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do rozgrzanego do 200 oC piekarnika na ok. 50 min. Po wyjęciu ciasto na godzinę odstawić w chłodniejsze miejsce.
Smacznego!!!