Rewia smaków na Facebooku

Babka piaskowa z kaszą manną

     Ciąg dalszy przepisów na Wielkanoc. Tym razem pora na coś słodkiego. Trochę nietypowa babka piaskowa , bo jednym ze składników jest właśnie kasza manna. Jej dodatek sprawia, że ciasto jest kruche i delikatne, niestety przy tym lekko suche dlatego dodatek wilgotnych bakalii i  polewy kakaowej jest tu idealnym rozwiązaniem. Naprawdę polecam.

 

Składniki  na ciasto:

  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 50 g masła
  • 125 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 70 g kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • garść pokruszonych migdałów
  • aromat cytrynowy

 

Polewa kakaowa:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mleka

 

Masło stopić, a mleko lekko podgrzać. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Cały czas ubijając wlewać powoli stopione masło i ciepłe mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z kaszą manną. Powoli wsypać do masy jajecznej i wymieszać. Na koniec dodać bakalie wcześniej oprószone mąką i kilka kropel aromatu cytrynowego. Przygotowaną masę przelać do wysmarowanej masłem i posypanej mąką blaszki w kształcie baby. Piec ok. 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg).

 

W międzyczasie przygotować polewę. Do rondelka wlać mleko, dodać masło, cukier, kakao i zagotować. Mieszać składniki, aż do uzyskania jednolitej polewy.

 

Babkę ozdobić polewą kakaową i pokruszonymi migdałami.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl