Babka piaskowa z kaszą manną
Ciąg dalszy przepisów na Wielkanoc. Tym razem pora na coś słodkiego. Trochę nietypowa babka piaskowa , bo jednym ze składników jest właśnie kasza manna. Jej dodatek sprawia, że ciasto jest kruche i delikatne, niestety przy tym lekko suche dlatego dodatek wilgotnych bakalii i polewy kakaowej jest tu idealnym rozwiązaniem. Naprawdę polecam.
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 50 g masła
- 125 ml mleka
- 250 g mąki
- 70 g kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek
- garść pokruszonych migdałów
- aromat cytrynowy
Polewa kakaowa:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mleka
Masło stopić, a mleko lekko podgrzać. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Cały czas ubijając wlewać powoli stopione masło i ciepłe mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z kaszą manną. Powoli wsypać do masy jajecznej i wymieszać. Na koniec dodać bakalie wcześniej oprószone mąką i kilka kropel aromatu cytrynowego. Przygotowaną masę przelać do wysmarowanej masłem i posypanej mąką blaszki w kształcie baby. Piec ok. 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg).
W międzyczasie przygotować polewę. Do rondelka wlać mleko, dodać masło, cukier, kakao i zagotować. Mieszać składniki, aż do uzyskania jednolitej polewy.
Babkę ozdobić polewą kakaową i pokruszonymi migdałami.
Smacznego!!!