Paszteciki z mięsem
Kruche i delikatne w smaku paszteciki z mięsa mielonego, polane wyrazistym sosem grzybowym, doskonale sprawdzą się jako słona przystawka.
Ciasto kruche:
- 125 g mąki
- 50 g zimnego masła
- 4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie mięsne:
- 200 g mielonego mięsa
- 1 czerwona cebula
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
Sos:
- 250 ml bulionu grzybowego
- 250 ml soku jabłkowego
- łyżka masła
- łyżka mąki
Przygotować kruche ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać sól. Dodać pokrojone zimne masło i zagnieść palcami z mąką. Wlać wodę i wyrobić ciasto na gładką masę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 15 min.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Kostkę bulionu grzybowego rozpuścić w gorącej wodzie. Na patelni zrobić zasmażkę z masła i mąki. Powoli dodawać bulion, cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki. Wlać sok jabłkowy i zagotować.
Poszatkowaną cebule podsmażyć na oliwie. Dodać mięso mielone i smażyć, do momentu utracenia różowego koloru. Przyprawić gałką, solą i pieprzem. Wlać połowę sosu i wymieszać.
Foremki na babeczki wysmarować masłem i wyłożyć ciastem odcinając nadmiar. Każdą napełnić nadzieniem mięsnym i przykryć z wierzchu krążkiem ciasta, dobrze dociskając brzegi. Paszteciki piec ok. 15 min., aż nieco zbrązowieją. Podawać z ciepłym sosem.
Smacznego!!!