Panna cotta z wiśniami
Panna cotta to delikatny deser smakowy, serwowany wyłącznie na zimno. W mojej wersji jako śmietanowy przysmak, którego nieco słodkawy smak przełamany jest sosem z wiśni.
Składniki:
- szklanka mleka
- 250 g śmietanki kremówki
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- laska wanilii*
- 100 g wiśni
Do rondelka wlać mleko, śmietankę, dodać 4 łyżki cukru, laskę wanilii i podgrzewać aż cukier się rozpuści. W osobnym naczyniu namoczyć żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody. Wyjąć laskę wanilii i dodać napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze chwilę, uważając aby nie doprowadzić do wrzenia. Pozostawić do ostygnięcia a następnie rozlać do małych szklanek (ok. 3) i wstawić do lodówki do stężenia. W międzyczasie przygotować sos. Wiśnie zagotować w rondelku z 2 łyżkami cukru. Świeże wiśnie można zastąpić tymi z kompotu.
*laskę wanilii można zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem waniliowym, ale wtedy należy zmniejszyć ilość dodawanych łyżek zwykłego cukru.
Smacznego!!!