Czekoladowy deser ryżowy (na Halloween)
Ciekawa propozycja na Halloween i nie tylko. Czekoladowy deser na bazie ryżu z dodatkiem alkoholu. Nie wymaga dużo wysiłku a prezentuje się całkiem dobrze. Najlepiej smakuje po wcześniejszym schłodzeniu. Efektowną dekorację na halloween można zmienić, posypują wierzch np. startą czekoladą. W każdym wariancie będzie wam smakował.
Składniki:
- 100 g białego ryżu
- 500 ml mleka
- Szczypta soli
- 100 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 70 g masła
- 150 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki brandy
- 200 ml śmietanki kremówki
Dekoracja:
- Półokrągłe herbatniki
- 50 g czekolady
- Kruche, kakaowe ciastka
Do garnka wlać wodę i dodać szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia i wsypać ryż (wcześniej opłukany pod bieżącą wodą). Gotować na małym ogniu 15-20 min. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Do rondla wlać mleko, wsypać cukier, cukier wanilinowy i gotować, aż cukier się rozpuści. Dodać czekoladę i masło, mieszać, aż powstanie gładka masa. Dosypać ugotowany ryż, zmniejszyć ogień i mieszając co jakiś czas gotować ok. 30 min. pod przykryciem. Ryż powinien wchłonąć mleko, a masa stać się gęsta. Na koniec dodać brandy i wymieszać . Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Do ostudzonej masy powoli przekładać ubitą śmietankę i starannie wymieszać. Deser przełożyć do pucharków.
Do stworzenia nagrobków warto użyć półokrągłych herbatników. Można także wykorzystać zwyczajne, prostokątne ciastka. Wystarczy je lekko zwilżyć wodą (aby się nie pokruszyły) i wykroić z nich odpowiedni kształt. Czekoladę rozpuść i użyć jej do napisów na nagrobkach. Kakaowe ciastka pokruszyć i posypać nimi wierzch deseru (ma to imitować ziemię).
Deser schłodzić w lodówce i podawać.
Smacznego!!!