Omlet z grzankami
Omlet jajeczny z salami i żółtym serem. Nie jest to może zbyt wyszukane ani nazbyt skomplikowane danie, ale zapewniam, że przypadnie wam do gustu. Jeżeli poszukujecie szybkiego rozwiązania na śniadanie lub kolacje to ta potrawa idealnie się nada. Omlet warto podawać na ciepło, aby ser był wciąż roztopiony. Dobrze komponuje się z chrupiącymi grzankami.
Składniki (na 1 osobę):
- 2 jajka
- 20 g salami (kilka plasterków)
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżeczki masła
- sól
- 20 g startego żółtego sera
- 2 kromki chleba
Łyżeczkę masła roztopić na patelni. Jajka wbić do miski i lekko ubić. Dodać szczyptę soli, pokrojone na kawałeczki salami i posiekaną natkę pietruszki. Składniki wymieszać i wylać na patelnię. Mieszać chwilę drewnianą łyżką lub widelcem. Gdy się zetnie przewrócić na drugą stronę. Posypać żółtym serem i poczekać, aż się roztopi. Złożyć na pół i podawać z grzankami.
Do przygotowania grzanek wystarczą 2 kromki chleba, z których odcinamy skórkę. Smarujemy je z dwóch stron masłem i rumienimy na patelni.
Smacznego!!!